Victor András gondolatai

Victor András gondolatai

A kormány uralni akarja a civileket

2019. április 29. - András Victor

Ijesztő lenne, ha a kormány civilekkel szembeni utálata felülírná az ország fejlesztésének feladatát. Márpedig erre most van esély.

15 kedvezményezett európai ország közül 14 már aláírta a Norvég Alap következő ciklusra vonatkozó támogatási szerződését, Magyarország azonban nem. Pedig 70 milliárd Ft támogatás érkezne az országba. A késlekedés oka – a norvégok kulturált fogalmazásában – „a civil alappal kapcsolatos véleménykülönbség”. Az ITM másképp fogalmaz: „Magyarország diktátumok helyett partneri kapcsolat keretében, egyenlő feltételek mellett kíván együttműködni a donor államokkal”. [Kis túlzással ez így fordítható le: „te csak add a pénzt, de abba ne szólj bele, hogy én mire használom!”]

A kulcskérdés tehát a „civil alap”. A Norvég Alap szabályzata szerint a támogatási összeg 90%-a fölött mindig az adott kormány rendelkezik, 10%-ának felhasználásáért azonban a norvégok felelnek. Pályázat útján kiválasztanak egy kezelő szervezetet, amelynek függetlennek kell lennie bármilyen (ön)kormányzattól, párttól és egyháztól, és innentől ennek a kezelő szervezetnek a feladata, hogy támogassa azokat a civil kezdeményezéseket, amelyek az ország, a társadalom javára válnak.

Emlékezhetünk arra, hogy 2014-ben, amikor a Fidesz ismét győzött a választáson, a kormány hogy „rontott neki” az Ökotárs Alapítványnak. Móra Verát (az alapítvány vezetőjét) készenléti rendőrök vitték el az irodájából, a vezetőség tagjainak lakásán lefoglalták a személyi számítógépeket, ráküldték a szervezetre a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt, a NAV-ot és a rendőrséget stb. De még vádemelésig sem jutottak el. S ennek a háborúnak „mindössze” az volt az oka, hogy a kormány nem viselte el, hogy a támogatott civilek között voltak kormányzati döntéseket kifogásoló szervezetek is. A külpolitikailag is kínos háború végül úgy végződött, hogy a norvégok tapintatosan – bár szerintem hibásan! – engedtek.

Azóta a kormány civilekkel szembeni utálata és hadjárata még csak tovább erősödött. Olyan törvényeket fogadtattak el a parlamenttel, amelyek a civil szervezetek megbélyegzésére, megfélemlítésére, sakkban tartására alkalmasak.

A jelek pillanatnyilag arra mutatnak, hogy a kormány továbbra sem hajlandó elfogadni azt a helyzetet, hogy a támogatási összeg 10%-a felett nem ő rendelkezik, s hogy esetleg olyan civil program is támogatást kaphasson, amelynek a kormánnyal szemben kritikus pontja is van. Végső soron még az is elképzelhető, hogy ha a kormány nem enged – pl. ragaszkodik ahhoz, hogy a kezelő szervezet kiválasztását illetően vétójoga legyen –, akkor a civil alap 7 milliárdja miatt a teljes 70 milliárd forintnyi támogatást elbukjuk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://victora.blog.hu/api/trackback/id/tr5614794222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása