Victor András gondolatai

Victor András gondolatai

Lex_Liget?

2020. május 20. - András Victor

A kormány egy törvénnyel most felülírta a Fővárosi Önkormányzat Városligettel kapcsolatos határozatát. De egyúttal meghazudtolta Orbán Viktor fél évvel ezelőtti nyilatkozatát is. Ez senkit sem zavar? Őt sem?

  1. okt. 13.-án önkormányzati választások voltak Magyarországon. A fővárosban az addigi „Fidesz-barát” Tarlós István helyett Karácsony Gergely lett Budapest főpolgármestere. Minthogy a Fidesz-kormány számára ez merőben új helyzet volt, megkérdezték Orbán Viktort, hogy mik a tervei.

Ő okt. 21.-én ezt nyilatkozta: „Készek vagyunk együttműködni Budapest felelős vezetőivel, és nem fogunk olyan beruházást befejezni, amit a budapestiek nem akarnak. Ha nem akarják, nem lesz sem Liget-projekt, sem kézilabda-eb-döntő a vele járó csarnoképítéssel, sem 2023-as atlétikai világbajnokság.” Milliónyi budapesti fellélegzett; reményt láttunk arra, hogy O.V. végre nem harcolni akar, hanem együttműködni.

  1. febr. 26.-án a Fővárosi Közgyűlés „változtatási tilalmat” rendelt el a Városligetre a „városi közpark funkció” védelme érdekében. Ez lényegében azt jelentette, hogy a már előrehaladott állapotban lévő múzeumi épületek értelemszerűen befejezhetők, de továbbiak építése nem kezdhető. Ez a döntés a „Liget-projekt” részleges blokkolását jelentette, aminek a kormány – virágnyelven – nem örült. A parlamenti szavazógép felhasználásával meg is találták a megoldást:

2020-03-31 23:38 dátummal Semjén Zsolt a kormány nevében „Egyes közigazgatási tárgyú törvények módosításáról, valamint ingyenes vagyonjuttatásról” szóló törvényjavaslatot nyújtott be (Száma: T/9934.) Ennek 42. §-a szerint „A Városliget megújításáról és fejlesztéséről szóló 2013. évi CCXLII. törvény a következő 12. §-sal egészül ki:
(1) Az 1. § (1) bekezdése szerinti ingatlanon, valamint ezen ingatlanból telekalakítási eljárásban hozott, véglegessé vált döntés alapján kialakított ingatlanokon megvalósuló beruházások az Ngtv. szerinti kiemelten közérdekű beruházásnak minősülnek.
(2) Az (1) bekezdés szerinti ingatlanok tekintetében változtatási tilalom nem alkalmazható.
(3) Az (1) bekezdés szerinti ingatlanokra vonatkozó önkormányzati rendeletet a (2) bekezdésben meghatározott eltéréssel kell alkalmazni. Amennyiben önkormányzati rendelet a (2) bekezdésben foglaltakkal ellentétes vagy azzal nem összeegyeztethető előírást tartalmaz, akkor helyette a (2) bekezdésben foglaltakat kell alkalmazni.”

Nem vagyok jogász; nem tudom, hogy a (2) és (3) pont automatikusan következik-e az (1)-ből. Mert ha igen, akkor fölöslegesek, s csak az lehet a céljuk, hogy „K.G. is megértse”. Ha viszont nem, akkor egy kényes jogi kérdés jelentkezik, Vajon minden „kiemelten közérdekű” beruházásra vonatkozik-e a „változtatási tilalom” tilalma, vagy ez a párosítás – mint „lex Liget” – csak speciálisan erre az egy esetre szól? Hiszen miért nem a „kiemelten közhasznúság” jogszabályi meghatározását egészítették ki? Végül a (3) pontról pedig az a vicces házirend jut eszembe, hogy „1. A férjnek mindig igaza van. 2. Ha esetleg mégsem, akkor automatikusan életbe lép az 1. pont.”

A kormány tehát egy „érdekes” törvénnyel most felülírta… (ld az elejét!).

A bejegyzés trackback címe:

https://victora.blog.hu/api/trackback/id/tr5115709726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása