Victor András gondolatai

Victor András gondolatai

Miért nem támogattuk az uniós klímacélt?

2019. június 27. - András Victor

Az EU-csúcson (jún. 20.) a magyar kormány – a csehekkel és lengyelekkel karöltve – meghiúsította, hogy határozat szülessen a 2050-re elérendő karbon-semlegességről. A nagy megrökönyödést kiváltó döntéssel kapcsolatban az első magyarázatot Orbán Viktor adta – élő nyilatkozat formájában – közvetlenül a kormány nevében hozott döntés után. Ennek kulcsmondatai:

  • „A céllal egyetértünk, de amíg nem látjuk, hol van erre a pénz, addig nem vállaljuk. Úgyhogy kezdjünk tárgyalni a pénzről!”
  • „Ha az unió ehhez nyit forrásokat, és meg tudjuk valósítani a magyar energiarendszer korszerűsítését úgy, hogy a családoknak nem kell ezért többet fizetniük, akkor vállaljuk.”
  • „Ha jobb a klíma, de nem tudják kifizetni az energiaszámláikat, akkor az egyik ügy megoldásával egy még nagyobb bajt idéztünk elő”.

 

A Kormányzati Tájékoztatási Központ ezzel kapcsolatos közleménye sem mond újat; csak megerősíti, hogy
„Magyarország kormányának felelőssége, hogy alacsonyan tartsa a magyar családok rezsikiadásait”.

 Összegző következtetéseim a fenti mondatok alapján:

A magyar kormány…

  1. olyan megoldást akar, hogy klímacélok is legyenek, de meg lehessen védeni „rezsi-csökkentést” is;
  2. az ehhez szükséges költségeket egyértelműen uniós forrásoktól várja;
  3. a megelőzendő klíma-katasztrófát kisebb problémának látja, mint azt, hogy a magyar családoknak esetleg nehézségeik lesznek az energiaszámlákkal kapcsolatban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://victora.blog.hu/api/trackback/id/tr714914758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása