Azt már Pasteur egyik beszámolója (1858) óta tudjuk, hogy a hagymafélék antibakteriális hatásúak, s Albert Schweitzer is alkalmazta a hagymát afrikai kórházában (Lambaréné) bélfertőzések ellen. A vírus azonban egészen más, mint a baktérium, ezért nem evidencia, hogy a vírus ellen is hatékonyan védenek a hagymák. Most azonban – a koronavírus-pandémia (a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta COVID-19 járvány) kellős közepén – ez különösen fontos kérdéssé vált.
Már régóta olvashatók publikációk arra vonatkozóan, hogy a vöröshagyma és fokhagyma (Allium cepa, A. sativum) allicin nevű hatóanyaga (a megnevezés utal a hagyma latin nevére) inaktivál olyan vírusokat, mint pl. az influenza-B, a herpes simplex, a rhinovirus, a cytomegalovirus és a HPV. Az International Journal of Research in Pharmaceutical Sciences 2019. nov. 12.-i számában azonban – tehát még a mostani járvány előtt – egy hosszú cikk (Efficacy of Garlic and Onion against virus) kifejezetten ezzel a kérdéssel foglalkozik. Ezeket írja:
A vöröshagyma és a fokhagyma vírus-ellenes hatású természetes anyagok. Mindkettő gazdag szerves kénvegyületekben, mint pl. a fent-említett allicin, valamint flavonoidokban, mint pl. a kvercetin. Ezeknek köszönhető a vírusfertőzés gátlása. Ezek a vegyületek már a vírusnak a gazdasejthez való kapcsolódását is gátolják, de a sejthártyán átjutva megzavarják a vírus-genomnak a gazdasejtben való átírását, blokkolják a vírus-replikációhoz szükséges RNS-polimeráz gátlásával a vírus sokszorozódását.
Ezen az alapon a cikk szerzői – számos olyan vizsgálatra hivatkozva, amelyek megerősítik a vöröshagyma és fokhagyma vírus-ellenes hatását – ajánlják ezeknek a növényeknek a fogyasztását, mint a vírusfertőzés megelőzésének egy veszélymentes alternatíváját.
Én is ajánlom, s nemcsak a vírusok ellen, hanem más egészségvédő hatásuk miatt is.