Victor András gondolatai

Victor András gondolatai

Tengervízzel öntözni?

2023. október 02. - András Victor

Tengervízzel jól el vagyunk látva. A Föld teljes vízkincsének – tavak, folyók, talajvíz, tengerek, jég, hó, légkör… – több mint 97%-a a tengerek, óceánok vize. Növények öntözésére azonban ez a víz nem alkalmas, mert magas a sótartalma (35g/liter). Olvastam [Élet és Tudomány, 2023/39] egy ezzel kapcsolatos, zseniálisan egyszerű ötleten alapuló növénytermesztési technikáról.  

 Az óceán vizén úszik egy tartály, amely vízszintesen kétfelé van választva. Az alsó részébe befolyik a tengervíz. Ennek a résznek a felülete olyan anyagokból és úgy van kialakítva, hogy minél nagyobb mértékben elnyelje a napsütést, így az ott lévő víz minél jobban felmelegedjen és minél jobban párologjon.

Párolgáskor (vagy forráskor) a sót és bármilyen más oldott anyagot, pl. szennyeződést tartalmazó vízből – illetve szakmai nyelven oldatból – döntően a vízmolekulák távoznak. Az oldott anyagok részecskéi csak nagyon kis arányban. Tehát ha sós vizet desztillálunk, akkor a desztillátum is tartalmaz még sót, de nagyon keveset. Ezért kell speciális célokra kétszer vagy akár háromszor is desztillálni ugyanazt a vizet. A tengerparti levegőnek is azért van más illata, mint a szárazföldi levegőnek, mert a tengervízben lévő oldott anyagokból is van benne valami picike.

 Visszatérve a tartályra: az alsó részében lévő tengervízből távozó vízpára tehát gyakorlatilag sómentes víz, közel olyan, mint az esővíz. Öntözésre kiváló. A tartály fölső részében talajréteg van, amelybe magokat ültettek. A tartály ügyes kialakításának köszönhetően az alulról jövő vízpárát ez a talajréteg folyamatosan elnyeli (adszorbeálja). Mintha finoman locsolnánk. A magok kicsíráznak, kihajtanak és növekszenek. Így termeszthetünk akár ipari, akár élelmiszernövényeket.

Lehet, hogy ez a fajta növénytermesztés nem olyan gyors és látványos, mint az öntözéses nagyüzemi mezőgazdaság, de ingyenes megújuló energiával működik, energiatakarékos, szelíd technika – és nem fogyasztja az amúgy is egyre szűkösebben rendelkezésünkre álló édesvizet.

Az ötlet zseniálisan egyszerű. Már csak a nagyobb léptékben való alkalmazásának a technikáját kell kidolgozni. És világszerte terjeszteni az alkalmazását.

A bejegyzés trackback címe:

https://victora.blog.hu/api/trackback/id/tr6618226115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása