Victor András gondolatai

Victor András gondolatai

Agy-gyilkos propaganda

2022. december 10. - András Victor

Vigyázzatok, honfitársaim! Amit Goebbels (Hitler propaganda-minisztere) mondott, az nálunk is érvényes: „Ha egy hazugságot sokáig, sokszor és nyomatékosan ismételnek, azt az emberek el fogják hinni.” A propaganda-kampányok sajnos erősen befolyásolják az agyunkat. "Gyárilag" nem vagyunk ellene védve. Természetesen az ellenzékiek sem.

Ezt persze eddig is tudtuk; régóta szenvedjük is már, hogy a kormánynak (legalább egy) nagyságrenddel több lehetősége van propagandára, mint az ellenzékieknek. Mégis tanulságosnak gondolom bemutatni azt a 3 propaganda-kampány-példát [Vicsek Ferenc (ÉS 22.dec.9.)], amely tanulságosan igazolja Goebbels „itt és most” is érvényes tételét.

1) „Márki-Zay háborúba vinné az országot, Orbán viszont megőrzi Magyarország békéjét”. Ezt az ügyes hazugságot még az Összefogás lista szimpatizánsainak 33%-a is elfogadta.

2) „Orbán nem szavazta meg a brüsszeli szankciókat.” Mindannyian tudjuk, hogy ez lehetetlen állítás, hiszen abban az esetben nem is léphettek volna életbe. Egyébként ezt így maga O.V. sem állította, ugyanakkor a teljes média-gépezete ezt sulykolta éjjel-nappal. Eredmény: az adott felmérésben még az ellenzéki pártok támogatóinak 23%-a is igazságnak tekintette.

3) „Az inflációnak, az energia-problémának, az EU-s pénzek visszatartásának – vagyis úgymond minden bajnak – Brüsszel az oka.” Ez orbitális hazugság, mégis hat. S a meggyőző erejét az egyszerűsége adja. Megcáfolni, hazugság-voltát kimutatni csak bonyolultan lehet; hosszú összetett mondatokra volna hozzá szükség. S ettől – hiába mondana igazat – eleve vert helyzetben van. A bonyolultság hátrány. (Hazudni tehát egyszerű mondatokban "érdemes".) A fenti hazugság hatásosságát szépen jelzi, hogy a pártot nem választók 45%-a, de még az ellenzékiek 36%-a is elfogadta.

Ugyanakkor a kormány propaganda-kampányainak igazság-tartalmát jól jellemzi, hogy (az Átlátszó kutatása szerint) dezinformáció miatt az utóbbi 5 évben a kormányközeli médiacsoport 400 pert vesztett, míg az ellenzéki média csak 40-et.

Vigyázzatok tehát kedves polgártársaim! „Legyetek résen!” – mint a jó cserkészek.

A bejegyzés trackback címe:

https://victora.blog.hu/api/trackback/id/tr8317999220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása