Victor András gondolatai

Victor András gondolatai

Nyílt levél Dr. Nagy István agrárminiszternek glifozát-ügyben

2023. november 17. - András Victor

Mint magyar állampolgár, az alább kifejtett problémák és ellentmondások alapján kérem – sőt elvárom – Öntől mint felelős minisztertől, hogy minden fórumon érveljen és szavazzon a glifozát alkalmazási jogosultságának  mihamarabbi megszüntetésére. Legalábbis addig, amíg nincs konszenzus a glifozát emberi és állati egészségre ártalmatlan voltát illetően.

Első ellentmondás

  1. A) Magyarország Alaptörvénye [XX. cikk (2)] alapvető fontosságúnak mondja, hogy hazánkban a mezőgazdaság „genetikailag módosított élőlényektől mentes” legyen.
  2. B) A Glifozát használatának azonban értelemszerűen csakis génmódosított – azaz genetikai beavatkozással glifozát-rezisztenssé (Roundup Ready) tett – gazdasági növények (kukorica, szója, gyapot stb.) nagyüzemi termesztése esetében van értelme. Erre találták ki.

A)+B) → Magyarországnak tehát nem érdeke – sőt az Alaptörvény szemléletébe is ütközik – a glifozát európai használatának további engedélyezése.

Második ellentmondás

  1. A) Magyarország Alaptörvénye [ cikk (1)] rögzíti, hogy „Magyarország elismeri és érvényesíti mindenki jogát az egészséges környezethez.”
  2. B) A glifozátról viszont évek óta folyik a vita, hogy mérgező-e vagy sem, s a vita még nem dőlt el. Ráadásul a fenntarthatóság gondolkodásmódjában alapelv az elővigyázatosság és óvatosság. Vagyis az, hogy „semmit se használjunk (vezessünk be) addig, amíg nem bizonyosodtunk meg annak ártalmatlan voltáról!”

A)+B) → A glifozát használati engedélyének meghosszabbítása tehát határozottan ellentmond az Alaptörvénynek, s szembe megy a fenntartható fejlődés alapelveivel is.

Tisztelettel

Dr. Victor András

A bejegyzés trackback címe:

https://victora.blog.hu/api/trackback/id/tr5418261217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása