Victor András gondolatai

Victor András gondolatai

Öngól után hosszabbítás következik a „Kormány–MOK” meccsen

2023. április 14. - András Victor

Nemrégiben a kormány haragra gerjedt, mert a Magyar Orvosi Kamara ellentmondott. Pontosabban merészelt (volna) törvényadta jogával élni, és ragaszkodni ahhoz, hogy vegyék komolyan a szakmai érveit. A kormány erre dühében azt a tisztán egészségügyi választ adta, hogy törvényt hozott (két nap alatt) a kötelező kamarai tagság eltörléséről, s arról, hogy egy hónapot kap mindenki, hogy ha akarja, önkéntesen megerősíthesse a kamarai tagságát. Aki ezen idő alatt nem jelezte, hogy továbbra is tag szeretne lenni, annak automatikusan megszűnt a tagsága. De nem igazán jött be a kormány szándéka a MOK súlytalanná tételét illetően – hiszen mi más lehetett volna a célja ennek a gyors törvénymódosításnak? –, merthogy a papíron szereplő hajdani 50 ezer tag, valójában inkább csak 40 ezer aktív orvos közül közel 34 ezer orvos megerősítette ebben az egy hónapban a tagságát. 

Friss hír hogy a Magyar Orvosi Kamara adatbázisa szerint a három „országos kollegiális szakmai vezető” közül (háziorvosi, gyermekorvosi, fogorvosi) egyikük sem erősítette meg kamarai tagságát. (Ezt nagy valószínűséggel politikai „hűségnyilatkozatnak” tekinthetjük.) Talán a 46 vármegyei kollegiális szakmai vezető sem erősítette meg, de ezt még nem tudjuk. Ugyanakkor az érvényes jogszabályok értelmében kollegiális vezetői megbízást csak az kaphat, aki tagja a MOK-nak. A helyzetben az a kínos, hogy ezek a kollegiális szakmai vezetők – vagyis a három orvosi szakirány egy-egy kinevezett felelőse – hivatalból az Országos Kórházi Főigazgatóság munkatársa, és igen nagy mértékben az ő vállukon nyugszik az új egészségügyi rendszernek a kormány elképzelése szerinti „kivitelezése”. A Főigazgatóságnak viszont most meg kellene szüntetnie a jogviszonyukat, hiszen kamarai tagság hiányában a megbízásuk jogellenessé vált.

Ismerve az Orbán-kormány hírhedt kreativitását, meg lennék lepve, ha Semjén nem nyújtana be még ma (szokása szerint péntek éjszaka, kicsivel éjfél előtt) egy törvénymódosítási javaslatot, amely azonnali hatállyal megszüntetné a kollegiális szakmai vezetők esetében a MOK-tagság kritériumát. Azon pedig végképpen elcsodálkoznék, ha a parlamenti szavazógép ezt a törvénymódosítást nem hagyná jóvá 48 órán belül.

A meccs folytatását majd meglátjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://victora.blog.hu/api/trackback/id/tr1118102772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása