Victor András gondolatai

Victor András gondolatai

A „felhatalmazási törvény” hullámai (cunamija?)

2020. április 03. - András Victor

1) Az Országgyűlés a 2020. március 30.-i ülésnapján (hétfőn) elfogadta a „2020. évi XII. törvényt a koronavírus elleni védekezésről”, amely még aznap(!) megjelent a Magyar Közlönyben. Ez az ún. „felhatalmazási törvény”, amely lényegében meghatározatlan időre teljhatalmat ad a kormánynak, vagyis gyakorlatilag Orbán Viktornak.

Ez a törvény – ismerve a Fidesz-kormány eddigi (gyakran a jogállamiság és az európai értékek megsértésének határán billegő) rendelkezéseit – nagy hazai és nemzetközi felzúdulást keltett.

2) Erre válaszként a külgazdasági és külügyminisztérium honlapján hivatalos MTI hírként március 31. keltezéssel ez olvasható:

A nemzetközi „liberális mainstream ismételten össztűz alá vette Magyarországot” – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedd reggeli Facebook-bejegyzésében azokról a nemzetközi bírálatokról, amelyek a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként meghozott keddi országgyűlési felhatalmazás miatt érték a kormánypártokat.

Szijjártó Péter azt írta, hogy "a bukott olasz baloldali miniszterelnök, az örök nagykoalíciós kistestvér német szocialisták, a választást soha nem nyert osztrák zöldek és luxemburgi kommunisták, valamint a szélsőségesen intoleráns északi liberálisok" mostani támadásában "semmi meglepő nincs: amikor mi valami nagy bajtól védjük meg a magyar embereket, ők mindig megtámadnak minket". /…/

A nemzetközi liberális mainstream megtámadott minket öt éve is, amikor elutasítottuk az illegális migránsok letelepítéséről szóló kötelező kvótákat /…/ A nemzetközi liberális mainstream megtámadott minket most is, amikor felhatalmazást kaptunk a demokratikusan választott Magyar Országgyűléstől arra, hogy megvédjük hazánkat a világjárvánnyal szemben". /…/

Hozzátette: "a nemzetközi liberális mainstream pártjai és politikusai mélyen antidemokratikusak, mert semmibe veszik, sőt megkérdőjelezik a magyar emberek akaratát. Azoknak a magyar embereknek az akaratát, akiknek felhatalmazása alapján kormányzunk".

3) Két nappal később viszont dr. Varga Judit miniszter az ő minisztériuma honlapján április 2. keltezéssel ezt jelenti be:
Magyarország csatlakozik az Európai Unió tagállamai által tett alábbi nyilatkozathoz

„A jelenlegi példátlan helyzetben a tagállamoknak jogában áll rendkívüli intézkedéseket hozni állampolgáraik védelme és a válság felszámolása érdekében. Mély aggodalmunknak adunk azonban hangot amiatt, hogy egyes rendkívüli intézkedések elfogadása a jogállamiság, demokrácia és az alapvető jogok védelmének alapelveit veszélyezteti.

A rendkívüli intézkedéseknek a szigorúan szükséges mértékre kell korlátozódniuk, arányosnak és ideiglenesnek kell lenniük, rendszeres felülvizsgálat tárgyát kell képezniük, illetve tiszteletben kell tartaniuk a fent említett alapelveket és a nemzetközi jogi kötelezettségeket. Az intézkedések nem korlátozhatják a véleménynyilvánítás szabadságát és a sajtószabadságot.

Együtt kell legyőznünk ezt a válságot, és mindeközben együtt kell megőriznünk európai elveinket és értékeinket. Ezért támogatjuk, hogy az Európai Bizottság kövesse figyelemmel a rendkívüli intézkedéseket és végrehajtásukat az Unió alapvető értékeinek biztosítása érdekében, és felhívjuk az Általános Ügyek Tanácsát, hogy alkalmas időben foglalkozzon az üggyel.”

Ugye világos, hogy ugyanahhoz csatlakoztunk, mint ami miatt felháborodtunk. Ezt a nyilatkozatot egyébként eredetileg a következő 16 ország kormányai írták alá: Belgium, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svédország. És most már a 17.: Magyarország.

4) Namármost: Minthogy ebben a nyilatkozatban szó sincs sem Magyarországról, sem a „felhatalmazási törvényről”, kérdés, hogy mi a csudán háborodott fel Szijjártó, valamint a digitális térben tapasztaltak szerint (esetenként nyomdafestéket nem tűrő stílusban) rengeteg kormánypárti honfitársunk. Miből „tudták”, hogy a nyilatkozatban megfogalmazott aggodalomnak mi vagyunk az okozói? Vajon csak reflexszerű kormánypárti reagálásról van szó, hogy ha az EU valamit vizsgálni akar, akkor az biztos mi ellenünk irányul? Vagy ők maguk is tisztában vannak azzal, hogy ez a felhatalmazási törvény „erősen necces” a jogállamiság szempontjából? (Bár ez őket nyilván nem zavarja, hiszen a saját hatalmukat növeli még nagyobbra.)

Persze, ahogy a kormánypártiak gyanítják, úgy én is, hogy kimondatlanul nagy valószínűséggel valóban Magyarország (legalábbis az egyik), amelyre a nyilatkozók gondoltak. De korrektek, diplomatikusak, elvekről beszélnek, s nem feszültség-növelés a céljuk, hanem megoldás-keresés. (Még mindig! Pedig már eleget „húzogatta O.V. az EU-oroszlán bajszát”.)

El kell ismernünk: ügyes húzás volt O.V. részéről, hogy immár Magyarország is aláíró. De tulajdonképpen jó is így. Induljon csak vizsgálat bármelyik ország esetében arra vonatkozóan, hogy valóban betartják-e a nyilatkozatban megfogalmazott elveket a koronavírus-krízis kezelése során! Kíváncsi vagyok az eredményre.

* * *

Ide tartozik az is – s ez is azt jelzi, hogy a „nyugatiak” aggodalmai (legalábbis nagyrészt) valóban a magyar helyzetről szólnak –, hogy a „felhatalmazási törvény” az Európai Néppártban (EPP) is felszínre hozta a Fidesz-problémát, tagsági helyzetének tisztázatlanságát, eldöntetlenségét. A Néppárthoz tartozó 13 (2 belga, 2 svéd, s 1-1 cseh, dán, finn, görög, holland, litván, luxemburgi, norvég és szlovák) nemzeti párt elnöke (ápr. 2.-i keltezéssel) levelet írt az EPP elnökének, Donald Tusk-nak, melyben jelezték, hogy az elmúlt években többször is végigkövették, ahogy Magyarországon degradálódik a jogállamiság, s félnek attól, hogy Orbán Viktor a most kapott felhatalmazást a civil szféra szoros marokban-tartására (grip on) fogja használni. Mindezért javasolják (az EPP alapszabály 9. pontja értelmében) a Fidesz kiutasítását.

Ennek is kíváncsi vagyok az eredményére. De ez már több is, mint kíváncsiság, hiszen nem babra megy a játék. Ha rossz irányba fordulnak a dolgok, akár az EU-tagságunk is veszélybe kerülhet. God save Hungary!

A bejegyzés trackback címe:

https://victora.blog.hu/api/trackback/id/tr7415587980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása