Victor András gondolatai

Victor András gondolatai

Iványi Gábor jaj-szava

„Nem azért, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon.” (Mk 10,45)

2023. szeptember 15. - András Victor

Sok súlyos igazságtalanság terheli Orbán Viktor és hívei lelkiismeretét. (Bizony ideje lenne, hogy őszintén! tükörbe nézzenek.) De mind közül kiemelkedik az a gazság, amiért és ahogyan – igazságon és jogon is erőszakot téve – ügyködnek a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (vagyis az Iványi Gábor vezette egyház) ellehetetlenítésén, megfojtásán. Különösen szomorú és egyben felháborító is, hogy önmaguk kereszténységét fennen hirdetők pont azt az egyházat gyilkolásszák, amelyik a jézusi tanítást talán leghitelesebben követi a hazai keresztény világban. (Szerencsére nem egészen egyedül; például Várszegi Asztrikkal, Beer Miklóssal, valamint az evangélikusokkal együtt.)

 [Aki mindennek a hátterét nem igazán ismeri, lapozzon vissza „Az egyházak mégis némák” (2021.08.12.) és az „Orbán – Iványi – Balog” (2022.03.12.) blog-bejegyzésemre.]

Iványiék több mint 10 éve  pénzügyileg egyre lehetetlenebb helyzetben vannak, aminek az a háttere, hogy Orbánék a 2011-es egyházi törvény nyomán – alkotmánysértő, sőt az Alkotmánybíróság határozatát is semmibe vevő módon – elvették a MET egyházi státuszát, s ezzel megfosztották őket olyan anyagi forrásoktól, amelyek más egyházaknak járnak, illetve elérhetőek. A MET több mint tíz éve küzd, hogy visszakapja a jogait. Egyszer (2017-ben) még az Európai Bíróság is elítélte a magyar kormányt a törvénytelen helyzet miatt, s kártérítést is megítélt a MET javára. Azt ők – hosszas huzavona után – meg is kapták, azonban bár a törvénytelen helyzet azóta is változatlanul fennáll, a kormány úgy gondolja, hogy a kártérítést egyszer-s-mindenkorra megfizették.

Most a kormány megint húzott egyet a „spanyolcsizmán”, s ettől a MET már végképp nem tud bért fizetni a dolgozóinak. Így kérdésessé vált több száz hajléktalan segítése, kisgyermekeik óvodájának fenntartása, veszélybe került egy kórház és egy idősotthon ellátása. Kb. tíz iskola is a megszűnés peremére került, s ezzel együtt bizonytalan lett kb. háromezer mélyszegénységből érkező gyerek oktatása és ellátása. A jelek szerint Orbán és csapata nem fogja föl – vagy bennük más érv ezt felülírja –, hogy nem egyszerűen az egyházat rövidítik meg, hanem elsődlegesen azokat a gyerekeket, akik hétfő reggel éhesen érkeznek a MET iskoláiba, mert péntek óta alig ettek valamit.

Nem magára költené a gyülekezet ezt a most elvont pénzt sem, hanem – állami feladatokat átvállalva – szegények segítésére fordítanák. Nekik a kórház az első; meg az iskola, ahol – akár a föld alól is – elő kell teremteni a gyerekek napi háromszori étkeztetésének fedezetét. Iványiék számára krisztusi hitvallásuk mindent felülíró, egyenes következménye a szegényekről való gondoskodás. 

A jelek szerint az sem fér Orbánék fejébe, hogy az állam nem kegyet gyakorol, amikor pénzt ad a MET-nek, hogy végezhesse a feladatát, ugyanis az állam kasszájában lévő pénz nem az államé, hanem tőlünk, állampolgároktól kapja a közjó érdekében való felhasználásra. 

„Rendkívüli helyzetben kényszerülök megszólítani minden jószándékú, tisztességes embert. Kérem, érezzék át azt, amit a magyar állam hivatalos szervei a M. Evangéliumi Testvérközösséggel és segítő intézményeivel művelnek. Tegyen meg ki-ki minden tőle telhetőt annak érdekében, hogy ez a méltatlan helyzet orvoslást nyerjen.” – mondja Iványi és egyúttal arra kér mindenkit, hogy juttassa el ezt a felhívást, ahová csak tudja. Kéri azt is, hogy „aki kész szót emelni a jogsértés és embertelenség ellen, az tegye ezt bátran és nyíltan, keresse meg országgyűlési képviselőjét, és várja el tőle, hogy emeljen szót értünk”. Kéri, hogy „aki úgy érzi, hogy nem taposható el egy az alapvető emberi jogokért és a szegényekért, kiszolgáltatottakért élő közösség, azt kérem, tegye meg, ami tőle telik. Akadályozzuk meg, hogy a lélektelen önkény jusson méltatlan diadalra.” 

És nem utolsó sorban kér mindenkit, akinek módjában áll támogatást adni, hogy „a lehetőségeihez képest legyen nagyvonalú.” [Ld.: https://metegyhaz.hu/adomanyozas/]

Iványi (és a MET) iránti nagy tiszteletem jeléül én is ezt kérem.

A bejegyzés trackback címe:

https://victora.blog.hu/api/trackback/id/tr4218214709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása