Victor András gondolatai

Victor András gondolatai

Kormányrendelet a környezetkárosítás támogatására

2023. szeptember 24. - András Victor

Az Orbán-kormány friss rendelete szerint ha egy cég akármilyen súlyos környezeti kárt okoz, az illetékes hatóság nem „határozatot hoz” a büntetés mikéntjéről, hanem „szerződést köt” az elkövetővel, amely szerződésben a károkozó megígéri, hogy ezen túl jó lesz.

Persze ez így karikírozott fogalmazás, de lényegében a jogszabály tényleg erről szól. Jogi „nyelven”: Megjelent a Magyar Közlönyben (2023/133.) a kormány 432/2023. (IX. 21.) sz. rendelete a „környezetvédelmi hatósági szerződésről”. [Ilyen „műfaj” eddig nem létezett!] E szerint „az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktus” (vagyis a Putyin indította háború) ürügyén hozott, „veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló” kormányrendelet szerinti „veszélyhelyzet ideje alatt a környezetvédelmi hatóság az ügyféllel jogsértés megszüntetése érdekében határozathozatal helyett környezetvédelmi hatósági szerződést köthet”, amelyben „az  ügyfél vállalja, hogy felhagy a  jogsértő magatartással”.

Az esetleges félreértések elkerülése végett a rendelet külön rögzíti, hogy „a szerződésben megállapított teljesítési határidőn belül nincs helye jogkövetkezmény alkalmazásának”; vagyis semmiféle büntetés nem szabható ki.

Az külön döbbenet, hogy visszaható hatályú a rendelet: „rendelkezéseit az e rendelet hatálybalépésekor már megvalósult jogsértés megszüntetése érdekében is alkalmazni kell”. Vagyis ha valaki (pl. egy Fidesz-potentát) évekkel ezelőtt szabálytalanul – pl. védett területre, vagy engedély nélkül és természetkárosító módon a Balaton-partra – építette a palotáját, akkor ezért nem folytatható ellene kártérítési vagy más jellegű per, csak szerződésben meg kell ígérnie, hogy „ezentúl jó lesz”. Szóljon, aki el tudja képzelni, hogy egy ilyen helyzetben a „környezetvédelmi hatósági szerződés” azt fogja kikötni, hogy bontsák le a már esetleg évek óta használatban lévő palotát!

És legyünk tisztában azzal is, hogy ez a rendelet az összes – már meglévő és még csak tervezett – akkumulátor-üzemre is vonatkozik, azok minden környezetszennyező következményével együtt. Hát persze! – hiszen lényegében – bár kimondatlanul – azok érdekében született.

A bejegyzés trackback címe:

https://victora.blog.hu/api/trackback/id/tr7218221049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása